Adrian Tchaikovsky dobitnik međunarodnog priznanja Zlatni lav

Ovogodišnji dobitnik međunarodnog priznanja Zlatni zmaj je britanski književnik Adrian Tchaikovsky, autor romana Djeca vremena i Djeca propasti. Nagrada Zlatni zmaj za doprinos razvoju fantastične književnosti dodjeljuje se na crnogorskom festivalu fantastične književnosti Refesticonu, a o dobitniku odlučuje organizacijski odbor festivala, neki od prethodnik dobitnika te predstavnici partnerskih festivala iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Priznanje će biti dodijeljeno na Refesticonu 21 koji se održava od 24. do 27. lipnja u Bijelom Polju u Crnoj Gori.

U obrazloženju je navedeno da je Adrian Tchaikovsky višestruko nagrađivani autor, dobitnik nagrade BSFA za roman Djeca propasti 2019. godine, nagrade BFA za roman The Tiger and the Wolf i nagrade Arthur C. Clarke za roman Djeca vremana 2016. godine, a kao gost je sudjelovao na konvenciji SFeraKon 2018. godine u Zagrebu te digitalnom izdanju Eurocona 2020. u organizaciji riječke udruge “3. zmaj”.

Krajem svibnja 2021. godine Tchaikovsky je objavio novi roman, Shards of Earth, prvi u planiranoj trilogiji pod nazivom The Final Architects. Riječ je o svemirskoj operi u kojoj je čovječanstvo na rubu propasti pred prijetnjom nadmoćnije izvanzemaljske sile, a ono što je jedan zaboravljeni i zanemareni veteran otkrio može biti sredstvo spasa ili potpunog uništenja. Roman je objavio nakladnik Tor u tvrdom uvezu, a početkom kolovoza očekuje se i izdanje Orbita.

Tags: