Morea Banićević s romanom Dvojnici u tami među laureatima nagrade Grigor Vitez

Naša autorica Morea Banićević je osvojila nagradu “Ptičica” u kategoriji za najbolji roman u 2019. za Dvojnike u tami, po izboru Dječjeg žirija Nagrade “Grigor Vitez”. No to nije sve, dobila je i pohvalu Nagrade “Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među mladima u romanu Dvojnici u tami.
Ostali ovogodišnji dobitnici Nagrade “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju koju organizira i dodjeljuje Savez društava “Naša djeca” Hrvatske su: Zoran Ferić, Roman Simić, Nada Mihaljević, Manuel Šumberac, Vendi Vernić, Nikolina Manojlović Vračar i Jelena Brezovec.

Odluke o Nagradama “Grigor Vitez” donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:
Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica; doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima.

“Ovogodišnja 122 naslova za djecu i mladež koje je prijavilo 45 nakladnika za Nagradu “Grigor Vitez” 2019. ukazuju na veliku produkciju i jednako veliku želju za njihovim predstavljanjem u javnosti. Zanimanje za sudjelovanje na natječaju za najznačajniju godišnju nagradu za najbolja književna djela za djecu i za ilustracije knjiga za djecu ne jenjava, naprotiv, sve je veće.”
(Iz obrazloženja Stručnog povjerenstva o važnosti Nagrade “Grigor Vitez”)

Odluku o Nagradi “Ptičica” donosi Dječji žiri pod pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 3 člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina.

Obrazloženje Dječjeg žirija Nagrade “Grigor Vitez”:
1. kategorija: najbolji roman, zbirka priča ili poezije (nagrada za tekst)
Morea Banićević: Dvojnici iz tame, Zagreb: Hangar 7, 2019.
Vrlo uzbudljiv, napet, uvjerljiv roman s ritmičnom radnjom i mnogim zapletima. Likovi su jako maštoviti, na primjer Mrkljina osobina da voli izmišljati riječi i ubacuje ih u govor, ili pak lik sjene Abby koja živi samo na svjetlu. Osim toga, spisateljica govori o nekim stvarnim problemima i dječjim brigama te kako se oni mogu riješiti. Priča je to o dječjoj družini, prijateljstvu, složnosti i zajedništvu u borbi protiv zlih dvojnika.

Iz službenog obrazloženja Povjerenstva povodom Pohvale nagrade “Grigor Vitez”:
Morea Banićević: Dvojnici iz tame, Zagreb: Hangar 7, 2019.
Iza intrigantnog naslova krije se napeta priča o dječjoj družini koja je ulovljena u igri svjetla i sjene, realnog i svijeta fantastike. Fantastični je svijet u ovoj knjizi izgrađen u mreži bajkovitih motiva našega podneblja i posve modernih filmskih horora; tako će jedan čarobni ključić, stara (ukleta) kućica za lutke i – za bajke ne manje važno – znatiželja jednoga dječaka, biti dovoljni da se otvori portal u svijet sjena u kojem caruje najopasnije biće iz našeg folklornog sjećanja… Riječ je o napetoj i uzbudljivoj priči koja vješto spaja elemente narodnog i modernog, mračnog i zastrašujućeg i posve dječjeg.

Tags: