Powell i Hamilton kreću u zajednički pothvat

Ako ste kojim slučajem redoviti pohodnik domaćih žanrovskih konvencija, tada ste na prošlogodišnjem Rikonu imali prilike susresti simpatičnog bradatog brita koji baš ne podnosi najbolje domaću rakiju (dobro, liznuo je malo žešću brljicu koja ne paše ni malo žešćem kalibru). Bio je to Gareth L. Powell, književni gost koji je rado čavrljao s ekipicom, dobitnik dvije nagrade BSFA i autor romana Tragovi rata. Knjigu je objavio Hangar 7 i riječ je o solidnoj i netipičnoj svemirskoj operi, prvoj u nizu od tri komada. Druga se već prevodi.

Peter F. Hamilton, koliko je meni poznato, nije nikada pohodio ove krajeve. Ovaj pak britanac piše svemirske opere biblijskih proporcija (prema kojima Garethove knjige djeluju kao malo dulje novele) i zahtijeva malo ufuravanja u svoje serijale. Dobro, preuveličavam malo da pripremim teren za sljedeću vijest. Naime, kako prenosi Tor.com, Gareth i Peter će zajedno napisati novelu naslova Light Chaser. Živa istina, vijest je objavio Tor.com koji će novelu i plasirati (to je novi trend u kojem se novele “pakiraju” kao samostalne knjige i, moram priznati, meni je to sasvim u redu).

Želimo li biti malo zločesti mogli bi zaključiti da će Peter pisati, a Gareth kratiti. No, rezultat bi mogao biti zanimljiv. Hamiltonova grandioznost, ozbiljnost i Powellov pomalo zafrkantski štih u svemirskoj operi u kojoj obojica dobro plivaju, mogli bi rezultirat nečim zanimljivim.

Prema trenutnom planu, knjigica bi trebala izaći u ožujku iduće godine, a priča ida otprilike ovako. Amahle, glavna junakinja, jedna je od brojnih istraživačica koje uz brodsku UI, sama putuje svemirom trgujući sitnicama/tričarijama u zamjenu za priče iz života. Međutim, Amahle primjećuje da svjetovi koje posjećuje ne evoluiraju, čak i nakon nekoliko stotina godina koliko zna proći između njezinih posjeta. Naprosto, tehnologija ne napreduje. A nešto je čudno i s pričama koje sluša. Kao da u njima čuje jedno te isti glas koji se javlja iz raznih vremena i s različitih prostora, obraćajući joj se osobno. Čini se da je neka žešća frka u tijeku…

I sad se još jedino trebamo strpjeti do ožujka 2021. Bude to brzo.

Tags: