Stogodišnjica pojave robota na svjetskoj sceni

Prije točno sto godina, 25. siječnja 1921. godine u Praškom Nacionalnom kazalištu premjerno je prikazana drama Karela Čapeka R. U. R. (Rossumovi Univerzální Roboti). To je naravno važan datum, ali isto tako i ne sasvim točan. Naime drama je premjerno izvedena na amaterskoj sceni Klicperovog divadla u Hradci Kralove 2. siječnja 2021. (Zahirović, 2019). U tadašnjoj Jugoslaviji drama je postavljena na daske koje život znače 1922. godine.
Tada je rođen robot, pojam koji je ušao u opću kulturnu povijest (kroz, da bude sasvim jasno, žanrovsku literaturu) premda je do danas doživio određene promjene. Naime, roboti u Čapekovoj drami su umjetni ljudi od krvi i mesa i više su nalik onome što danas nazivamo androidima. Tko je prvi upotrijebio pojam za “biće od metala” nije nam poznato, ali od Langovog Metropolisa iz 1927. u kojoj se pojavljuje Maria (Maschinenmensch, “stroj-čovjek”) roboti kao umjetno stvorena mehanička bića postat će kulturno dobro eksploatirano u američkim pulp magazinima do krajnjih konzekvenci.

Čapek je u vrijeme objavljivanja R. U. R.-a bio priznati autor, a drama je doživjela veliki uspjeh. U svega par godina R. U. R. je doživio prijevod na tridesetak jezika i brojna uprizorenja. Premda se naziv robot prvi puta spominje u drami R. U. R., Čapek je u jednom intervju jasno izjavio da je naziv robot (nastao od češke riječi za prislini rad) smislio njegov brat Josef. Zanimljivost je i činjenica da je već 1926. BBC emitirao R. U. R. kao radio-dramu za svoje slušatelje i to u komadu od 85 minuta. BBC je također “odgovoran” i za prvu SF televizijsku emisiju. Bila je to tv adaptacija R. U. R.-a u trajanju od 35 minuta i emitirana je uživo u veljači 1938. godine. Nažalost ne postoji sačuvana snimka emisije koja je emitirana s rudimentarnim specijalnim efektima iz postaje Alexandra Palace u sjevernom Londonu u domove gotovo 400.000 ljudi.

Ako već niste, pribavite svoj primjerak R. U. R.-a u kojem se osim drame nalazi i odličan tekst Hasana Zahirovića “Protest protiv mehanizacije čovječanstva” koji pršti zanimljivostima o Čapeku i R. U. R.-u – od anegdota do krađe prava, neplaćanja za izvedbe i zanimljivostima o prvoj predstavi u Jugoslaviji.

Ako vam se drama gleda, ovdje je cjelokupna izvedba Battle Damage Theatera iz 2017. godine:

A svakako je zanimljivo poslušati snimku u produkciji BBC-ja u kojoj Ken Hollings razgovara s povjesničarima, inženjerima i robotičarima, kako bi shvatili moć R. U. R.-a i sve što je u zadnjih sto godina uslijedilo: The Robots Are Us.

Tags: