Dug put do malog, gnjevnog planeta

“Ovo”, rekao je Corbin, uperivši koščati prst prema skribu, “mora da je šala.”
“Da pogodim”, rekao je Ashby. “Jenks ti je ponovno čačkao po bilješkama?” Corbin se namrštio i zavrtio glavom. Ashby se usredotočio na skrib, trudeći se ne nasmijati kad se sjetio prethodnog puta kad je Jenks hakirao Corbinov skrib i algistove detaljne bilješke zamijenio s tristo šezdeset i dvije fotografije, sve do jedne varijacije na Jenksa kao od majke rođenog. Ashby je smatrao da je fotka Jenksa sa zastavom Galaktičke Zajednice bila naročito dobra. Kad se sve uzme, bilo je u njoj nekakvog dramatičnog dostojanstva.
Ashby je uzeo skrib u ruku i okrenuo ga ekranom prema sebi.

Za: Kapetan Ashby Santoso
(Putnik, GZ-ina dozvola za tuneliranje br. 387-97456)
Re: Životopis Rosemary Harper
(administracijski certifikat GZ-e br. 65-78-2)

Ashbyju je dosje bio poznat. Bio je to životopis njihove nove bilježnice koja je trebala na brod stići sljedeći dan. U ovom je trenutku vjerojatno bila u dubokapsuli, uspavana tijekom čitavog dugog, skučenog puta. “Zašto mi ovo pokazuješ?” pitao je Ashby.
“A, znači pročitao si”, rekao je Corbin.
“Naravno da sam pročitao. Svima sam vam još davno rekao da pročitate dosje kako bi znali tko je i kakva je kad stigne.” Ashby nije imao pojma na što Corbin cilja, no to nije bilo ništa neobično. Corbin bi se uvijek prvo žalio pa tek zatim objašnjavao zašto.
Corbinov je odgovor mogao predvidjeti prije nego je ovaj i zaustio: “Nisam imao vremena.” Corbin je običavao ignorirati zadatke koji nisu bili vezani uz njegov labos. “Koji ti je vrag bio da na brod dovedeš neku klinku?”
“Pa mislio sam”, rekao je Ashby, “da nam je potrebna certificirana bilježnica.” Čak se ni Corbin tome nije mogao suprotstaviti. Ashbyjevi su spisi bili u totalnom neredu i iako tunel-brodu bilježnik nije bio nužan kako bi zadržali licencu, glavešine Odbora za prijevoz GZ-e Ashbyju su bili jasno dali do znanja da mu vječno kašnjenje s izvješćima nimalo ne pomaže. Prehranjivanje i plaćanje još jednog člana posade nije bila sitnica, ali nakon pomnog promišljanja i nešto gurkanja od strane Sissix, Ashby je od odbora zatražio da mu pošalju nekog s certifikatom. Znao je da će početi imati problema ako ne bude prestao pokušavati odrađivati dva posla istovremeno.
Corbin je prekrižio ruke na prsima i tiho frknuo nosom. “Jesi li razgovarao s njom?”
“Čavrljali smo preko veze prošli desetdan. Čini mi se u redu.”
“Čini mi se u redu”, ponovio je Corbin. “To baš ohrabruje.”
Ashby je jako pažljivo odabrao što će reći. Na kraju krajeva, ovo je bio Corbin. Kralj semantike. “Odbor joj je izdao certifikat. U potpunosti je kvalificirana.”
“Odbor je na nečemu.” Upro je ponovno prstom prema skribu. “Nema nikakvog iskustva s dugim letovima. Koliko vidim, čitav se život nije maknula s Marsa. Upravo je diplomirala ‒”
Ashby je krenuo nabrajati na prste. Mogao je igrati istu igru kao Corbin. “Certificirana je za bavljenje GZ-inim formularima. Stažirala je u tvrtci za zemaljski prijevoz, što uključuje osnovne vještine koje trebam od nje. Tečno govori hanto, zna i geste i sve ostalo, što bi nam moglo otvoriti svakakva vrata. Ima pismo preporuke svog profesora odnosa među vrstama. I najvažnije od svega, sudeći prema ono malo što sam razgovarao s njom, čini mi se kao netko s kim mogu surađivati.”
“Nikad se nije ovim bavila. Usred otvorenog smo, idemo raditi proboj na slijepo, a ti na brod dovodiš klinku.
“Nije klinka, samo je mlada. I Corbine, svakom neki posao mora biti prvi. Čak si i ti morao nekako započeti.”
“Znaš koji je bio moj prvi posao? Ribanje posudica za uzorke u očevu laboratoriju. To je mogla i izdresirana životinja. Takav ti treba biti prvi posao a ne…” Pljuckao je. “Da te možda podsjetim što mi ovdje radimo? Letimo i probijamo rupe ‒ doslovne rupe ‒ u prostoru. Ovo nije siguran posao. Kizzy i Jenks me ionako već nasmrt plaše svojim nemarom, ali barem imaju iskustva. Ne mogu raditi svoj posao ako se stalno brinem hoće li neki nesposobni novak stisnuti krivi gumb.”
Što je bio znak upozorenja: kad Corbin potegne ne mogu ja raditi pod ovim uvjetima to je značilo da će krenuti s besmislicama. Bilo je vrijeme vratiti ga natrag na temu. “Corbine, neće ona stiskati nikakve gumbe. Neće raditi ništa složenije od pisanja izvješća i ispunjavanja formulara.”
“I komuniciranja s graničarima, planetarnim patrolama i klijentima koji kasne s plaćanjem. Ljudi s kojima moramo surađivati nisu uvijek ljubazni. Nije im svima za vjerovati. Treba nam netko tko će zauzeti čvrsti stav, tko će se izderati na činovničića koji misli da bolje od nas poznaje pravila. Netko tko zna razliku između prave oznake sigurne hrane i lažne krijumčarske. Netko tko ustvari zna što i kako tu vani, a ne blentava diplomantica koja će se upišati prvi put kad nam priđe quelinski bojni brod.”
Ashby je spustio šalicu. “Ono što meni treba”, rekao je, “je netko tko će mi spise držati u redu. Trebam nekog tko će voditi računa o dogovorima i da smo svi cijepljeni i skenirani prije prelaska granice i tko će mi slagati račune. To je složen posao, ali nije težak, barem nije ako je organizirana koliko njeno pismo preporuke daje naslutiti.”
“U životu nisam vidio pismo koje je izgledalo više standardizirano. Kladim se da taj profesor šalje takvo svakom studentu koji mu dođe cviliti pred vrata.”
Ashby je podigao obrvu. “Studirala je na Aleksandriji, kao i ti.”
Corbin je otpuhnuo. “Ja sam studirao znanost. Ima razlike.”
Ashby se kratko nasmijao. “Sissix je u pravu, Corbine, ti jesi snob.”
“Sissix može lijepo k vragu.”

Tags: