O spekulativnoj fikciji uz kavu i kroasane

Uskoro završavamo projekt Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost koji je sufinancirala Kreativna Europa pa smo odlučili organizirati jedno malo druženje kroz razgovor o knjigama, SF-u i planovima za budućnost uz kavu, kroasane i prigodne poklone. Taj mini event održat će se u petak 01. srpnja s početkom u 19:00 h, u prostoru WESPA Spaces (dvorana Indigo) na adresi Zavrtnica 17, Zagreb. Program će trajati do 22:00 h.

Fokus događanja će biti stavljen na roman Grad i Grad Chine Miévillea, koji je jedan od ukupno osam naslova projekta. Također će biti predstavljen i najnoviji H7 (SPACE)BOX, Book Box skrojen posebno za roman Grad i Grad. Glavni urednik nakladničke kuće Hangar 7 Davorin Horak ukratko će se osvrnuti na sve naslove projekta, kakva je bila njihova percepcija, te vas malo zabaviti zanimljivostima “sa snimanja”, raznim dogodovštinama iz procesa proizvodnje, što je bilo jednostavno, a što zahtjevno…

Nakon toga slijedi kratka povijest europskog SF-a, od začetaka kada je ujedno bio i jedini, do danas kada književnom scenom SF-a dominiraju primarno američki proizvodi. Cilj nije proizvesti neku nepotrebnu i umjetnu podjelu već se naprosto uputiti malo dublje u povijest gdje se nalaze prvi izvori onoga što je oblikovalo suvremeni SF, a nedvojbeno je europskog karaktera. Od Lukijana iz Samozate preko Margaret Cavendish, Jonathana Swifta, Holberga i Mary Shelley do H. G. Wellsa, Olafa Stapledona, Karin Boye, Čapeka, Lema, te suvremenih Jeschkea, Dukaja i Olge Ravn.

Potom će uslijediti razgovor s prevoditeljem romana Grad i Grad, Domagojem Čavrakom. Saznat ćete po čemu je britanski autor China Miéville poseban i koliko ga je zahtjevno bilo prevesti na hrvatski. Što je to zapravo weird fiction i kako se Mievilleovi romani uklapaju u suvremenu viziju SF-a.

Na samome kraju moći ćete pogledati prvu epizodu mini serije The City & the City, koja je snimljena upravo prema romanu Grad i Grad Chine Miévillea. Napomenimo i da će sve knjige projekta biti dostupne za kupovinu po posebnoj akcijskoj cijeni (uz još neke u našem izdanju).

Tko ne pije kavu, bit će i ostalih napitaka u sklopu coffee breaka, a svakog očekuje i poklon vrećica. Također pozvani su i svi zainteresirani book-blogeri za koje su pripremljene posebne vrećice sa zanimljivim knjiškim artiklima, stoga je poželjna prijava da bi se osigurao dovoljan broj vrećica. Prijava je potrebna samo za book-blogere, i vrlo je jednostavna, samo treba na mail info@hangar7.hr potvrditi dolazak s imenom bloga/Facebook ili Instagram accounta.

Tags: