Hiperion

DAN SIMMONS: HIPERION

Ulomak iz romana | PROLOG

Konzul Hegemonije sjedio je na balkonu svoje crne svemirske letjelice i na drevnom ali očuvanom Steinwayju svirao Preludij u cis-molu Rahmanjinova, dok su velika, zelena, gušterolika stvorenja skakala i rikala u močvarama dolje. Na sjeveru se spremala oluja. Iza tamnoljubičastih oblaka nazirali su se obrisi šume divovskih golosjemenjača, a stratokumulusi izdizali su se devet kilometara uvis u divljem nebu. Munja je zadrla obzor. Nešto bliže brodu, nejasni bi reptilski oblici povremeno zalutali u obrambeno polje, kriknuli, a zatim se stuštili kroz izmaglicu boje indiga. Konzul se usredotočio na zahtjevnu dionicu Preludija i zanemario primicanje oluje i mraka.

Prijemnik boslinije je zazvonio.
Konzul je zastao, prstiju povrh klavijature, i osluhnuo. Grmljavina se valjala teškim zrakom. Iz pravca šume golosjemenjača dopiralo je žalosno naricanje čopora strvinara. Negdje dolje u tami neka primitivna zvijer trubeći se odazove i utihne. Obrambeno polje pridodalo je svoje zvučne tonove iznenadnoj tišini. Boslinija je opet zazvonila.
„Kvragu“, rekao je Konzul i ušao javiti se.
Dok je računalo nekoliko sekundi pretvaralo i dešifriralo izboj raspadajućih tahiona, Konzul sebi natoči čašu viskija. Zavalio se u jastuke projekcijskog auditorija u trenutku kad je na viztipu zatreptalo zeleno svjetlo. „Pusti“, rekao je.
„Odabran si za povratak na Hiperion“, začuo se hrapavi ženski glas. Vizualni prikaz još uvijek se nije do kraja uobličio; u zraku i dalje nije bilo ničega osim titranja prijenosnih kodova koji su Konzulu obznanili da mlaz boslinije dolazi s Tau Ceti Centra, administrativnog planeta Hegemonije. Konzulu nisu trebale koordinate prijenosa da to dokuči. Ostarjeli, ali još uvijek prelijepi glas Meine Gladstone bilo je nemoguće ne prepoznati. „Odabran si da se vratiš na Hiperion kao član Hodočašća Svračku,“ glas je nastavio.
Ma da ne bi, pomislio je Konzul i ustao da bi napustio auditorij.
„Tebe i šestoro drugih odabrala je Crkva Svračka, a potvrdila Svestvar“, rekla je Meina Gladstone. „U interesu Hegemonije je da prihvatiš.“
Konzul je nepomično stajao u auditoriju, leđima okrenut titravim prijenosnim kodovima. Ne okrenuvši se, podigao je čašu i iskapio ostatak viskija.
„Situacija je jako zbunjujuća,“ rekla je Meina Gladstone. Glas joj je bio umoran. „Prije tri standardna tjedna konzulat i Samoupravno vijeće boslinijom su nam dojavili da su Vremenske grobnice pokazale znakove otvaranja. Antientropijska polja oko njih naglo su se proširila i Svračak je počeo zalaziti na jug skroz do Zauzdanog gorja.“
Konzul se okrenuo i zavalio u jastuke. Hologram drevnog lica Meine Gladstone se formirao. Umor njena glasa očitovao joj se i u očima.
„Specijalne postrojbe SNAGA:svemira odmah su poslane s Parvatija da s Hiperiona, prije nego što se Vremenske grobnice otvore, evakuiraju građane Hegemonije. Vremenski dug bit će im nešto više od tri hiperionske godine.“ Meina Gladstone je zastala. Konzul je pomislio kako izvršnu direktoricu Senata nikad nije vidio tako smrknutu. „Ne znamo hoće li flota za evakuaciju stići na vrijeme,“ rekla je, „ali situacija je još zamršenija. Uočili smo migracijski roj Izgnanih od barem četiri tisuće… jedinica… kako se približava sustavu Hiperiona. Naše evakuacijske postrojbe trebale bi stići tek malo prije Izgnanih.“
Konzul je shvaćao Gladstoneino oklijevanje. Migracijski roj Izgnanih može se sastojati od brodova veličine jednosjednih probojnih izvidnika pa sve do cilindričnih gradova i kometskih tvrđava koje mogu sadržavati desetke tisuća tih međuzvjezdanih barbara.
„Združeni zapovjednici SNAGA vjeruju da je ovo veliko napredovanje Izgnanih“, rekla je Meina Gladstone. Brodsko računalo tako je okrenulo holoprikaz da su njezine tužne smeđe oči djelovale kao da zure ravno u Konzula. „Tek se treba vidjeti žele li samo preuzeti kontrolu nad Hiperionom zbog Vremenskih grobnica ili je ovo pak sveopći napad na Mrežu svjetova. U međuvremenu, cijela borbena flota SNAGA:svemira zajedno s dalekobacačkim građevinskim bataljunom stigla je iz sustava Camn kako bi se pridružila evakuacijskim postrojbama, ali tu flotu možemo opozvati ovisno o okolnostima.“

Tags: