Hiperion

Konzul je kimnuo i odsutno prinio viski usnama. Namrštio se zbog prazne čaše pa ju je bacio na debeli tepih holoauditorija. Čak je i bez vojne obuke znao koliko tešku taktičku odluku Gladstone i vojni čelnici imaju pred sobom. Osim ako na brzinu ne izgrade vojni dalekobacač u sustavu Hiperion – uz nevjerojatan trošak – nije postojao način da se odupru invaziji Izgnanih. Sve tajne koje Vremenske grobnice možebitno skrivaju završit će u rukama neprijatelja Hegemonije. Izgradi li flota dalekobacač na vrijeme, a Hegemonija preusmjeri sveukupne resurse SNAGA na obranu samotnog, dalekog, kolonijalnog svijeta Hiperiona, Mreža svjetova izložila bi se strašnom riziku da je Izgnani napadnu negdje drugdje duž granice, ili – u najgorem slučaju – da barbari zapravo zaplijene dalekobacač i probiju se u samu Mrežu. Konzul je pokušao zamisliti stvarnost u kojoj oklopljene snage Izgnanih naviru kroz dalekobacačke portale u nebranjene glavne gradove na stotinama svjetova.
Konzul je prošao kroz hologram Meine Gladstone, podigao čašu pa natočio još jedan viski.
„Odabran si da se pridružiš Hodočašću Svračku“, rekao je lik stare direktorice koju su mediji voljeli uspoređivati s Lincolnom ili Churchillom ili Alvarez-Tempom ili bilo kojom legendom koja je bila u modi u vremenu prije Hidžre. „Templari šalju svoj stablobrod Yggdrasill,“ rekla je Gladstone, „a zapovjednik evakuacijskih postrojba dobio je upute da ga propusti. Uz trotjedni vremenski dug možeš se ukrcati na Yggdrasill prije nego što izvrši kvantni skok iz sustava Parvati. Na stablobrodu će biti još šestoro hodočasnika koje je odabrala crkva Svračka. Naši obavještajni podaci daju naslutiti da je barem jedan od sedmoro hodočasnika agent Izgnanih. U ovom trenutku… nemamo… načina da otkrijemo tko.“
Konzul se morao nasmiješiti. Uza sve ostale rizike u koje se Gladstone upuštala, vremešna je direktorica morala razmotriti mogućnost da je on špijun i da upravo sada boslinijom šalje ključne informacije agentu Izgnanih. Je li mu uopće dala neku ključnu informaciju? Kretanje flote postalo je vidljivo čim su brodovi pokrenuli Hawkingove pogone, a da je Konzul doista bio špijun, direktoričino priopćenje mogao je biti način da ga se prestraši. Konzulov je osmijeh iščeznuo i on otpije viski.
„Među sedmoricom odabranih hodočasnika su Sol Weintraub i Fedmahn Kassad“, rekla je Gladstone.
Konzul se još više namrštio. Zurio je u red brojeva koji su poput zrnaca prašine treperili oko staričinog lika. Imali su još petnaest sekundi boslinijskog prijenosa.
„Trebamo tvoju pomoć“, rekla je Meina Gladstone. „Ključno je da tajne Svračka i Vremenskih grobnica budu otkrivene. Ovo hodočašće nam je možda posljednja prilika. Ako Izgnani pokore Hiperion, njihovog agenta treba ukloniti, a Vremenske grobnice zapečatiti pod svaku cijenu. Sudbina Hegemonije možda ovisi o tome.“
Prijenos je završio, jedino su koordinate mjesta susreta i dalje pulsirale. „Odgovor?“ upitalo je brodsko računalo. Unatoč tome što je za to bila potrebna golema količina energije, svemirska je letjelica bila u stanju ubaciti kratki, kodirani mlaz u neprekidni žamor BSL izboja koji su međusobno povezivali ljudske krajeve galaksije.

Tags: