Djeca vremena

Pitala se je li u pitanju loše tempiranje, ali kasnije će joj se to činiti vjerojatno Seringovim prvim i pažljivije odrađenim zadatkom – dovoljno suptilnim da ga ne primijeti tijekom svih provjera jer naravno da nije obraćala pažnju na konkretne mehaničke otpusne sustave Boce i Bačve. Na tuđim ramenima, bila je rekla, ali nije zapravo razmišljala o svima koji su se u toj piramidi postignuća nalazili ispod nje. Čak bi i najniži od njih morao pristati nositi njenu težinu, inače bi se sve srušilo.
Bljesak je vidjela ne Unutarnjim Okom već putem kratke bujice izvještaja o šteti koje je odaslalo računalo Brina 2; trenutak kad su svi njeni kolege i njena instalacija i izdajica Sering i sav njen rad naglo postali samo oblak krhotina koji se brzo širi, dah raspršene atmosfere i nešto neprepoznatljivih organskih ostataka.
Korigiraj putanju i stabiliziraj. Očekivala je udarni val ali Stražarska je kapsula sad već bila dovoljno daleko a energija i tvar Brina 2 bili su toliko sićušni u usporedbi s udaljenostima koje su bile u igri da je minimalna promjena bila dovoljna da Stražarska kapsula ostane unutar programirane orbite.
Pokaži mi. Pripremila se na prizor, ali s ove se udaljenosti jedva išta vidjelo. Bljesak; sićušni spaljeni brod pun njenih ideja i prijatelja.
U konačnici je to bila samo bačva puna pretjerano evoluiranih majmuna. S ove udaljenosti, spram goleme i nemareće pozadine Svega Ostalog, teško je bilo reći zašto je išta od toga bilo bitno.
Poziv upomoć, naredila je. Jer je Zemlja morala saznati što se dogodilo. Morali su saznati da trebaju doći po nju, probuditi je poput uspavane ljepotice. Na kraju krajeva, ona je bila doktorica Kern. Ona je bila budućnost ljudske rase. Trebali su je.
Dvadeset dugih godina dok signal ne dođe do Zemlje. Još puno duže dok ne dođe spas, čak i uz najbolje fuzijske pogone koji će ih ubrzati do tri četvrtine brzine svjetlosti. Ali njeno će krhko tijelo preživjeti u hibernaciji – toliko i još više.
Nekoliko je sati kasnije vidjela kraj; Bačva je ostvarila kontakt s atmosferom.
Nije bila na planiranoj putanji jer ju je eksplozija Brina 2 lansirala na tangenti te je stoga jedvice izbjegla odlijetanje u duboki svemir. No njenom teretu to zaista neće biti bitno. Bačva je gorjela, ostavljala za sobom trag poput meteora u atmosferi zelenog svijeta. Nekako ju je pomisao na nesvjesni užas primata u njoj, dok umiru nesvjesni vatre, dotakla više od smrti njenih ljudskih suputnika. I ne bi li Sering to uzeo kao dokaz da je bio u pravu?
Silom navike i profesionalne pedantnosti locirala je Bocu i promatrala kako mali spremnik pada kroz atmosferu pod nježnijim kutom i dostavlja svoj virusni teret svijetu na kojem nema primata kojima je namijenjen.
Uvijek ima još majmuna. Bila je to neobična mantra ali od nje joj je bilo malo bolje. Uzdižući će virus opstati tisućljećima. Projekt će preživjeti izdaju i smrt svojih tvoraca. Ona će se sama za to pobrinuti.
Osluškuj promjenu radio signala. Probudi me kad dođe do nje, naložila je.
Računalo kapsule nije bilo sretno tom naredbom. Zatražilo je preciznije parametre. Kern je razmišljala koji je sve razvoji događaja kod kuće zanimaju. Nabrojati ih sve bilo je kao da pokušava predvidjeti budućnost.
Daj mi onda opcije.
Njen joj je HUD prikazao bujicu mogućnosti. Računalo kapsule bilo je vrlo sofisticirano i dovoljno složeno da je moglo hiniti svijest.
Mogućnost učitavanja, primijetila je. Nije to bila baš najugodnija misao na svijetu, ali nije li uvijek govorila da bi joj život bio lakši kad bi sve sama mogla srediti? Kapsula je mogla u sebe učitati kopiju njene svijesti. Bila bi to nesavršena kopija ali nastao bi kompozit Kern i računala koji bi mogao reagirati na vanjske podražaje simulirajući njeno rasuđivanje. Proučila je nabrzaka sva upozorenja i bilješke – bilo je tu potrebno još tehnoloških napredaka. Predviđalo se da će tijekom vremena UI mreža dublje inkorporirati Kern te da će kompozit moći sve bolje i bolje rasuđivati. Potencijalno je konačni rezultat mogao biti nešto pametnije i sposobnije od pukog zbroja čovjeka i stroja.
Učini to, naložila je pa legla i čekala da joj kapsula počne skenirati mozak. Samo neka što prije pošalju spasilačku ekipu.

Tags: